Genealogie

De belangstelling voor onze voorouders is groeiende. Steeds meer mensen zijn benieuwd wie hun voorouders zijn. Dankzij een groeiende beschikbaarheid van gegevens via het internet wordt onderzoek naar het verleden van de familie steeds laagdrempeliger. Veel vooronderzoek kan thuis worden gedaan, waarna een vervolg in de archieven een logische en noodzakelijke stap is voor verdere verdieping. Dat onderzoek kan dan zeer gericht plaatsvinden, waardoor de opbrengst van een dagje archief vaak aanzienlijk is.

Een uit de hand gelopen hobby

Sinds mijn 18e ben ik een fervent onderzoekster naar het verleden van haar familie. Het eerste onderwerp van onderzoek was de familie Meindersma en daaraan wordt nog steeds gewerkt. Niet alleen feiten worden gezocht, maar ook het verhaal er omheen, evenals beeldmateriaal. Zo is er in de loop van de jaren een uitgebreid familiearchief ontstaan.

Jaren later heb ik mijn kwartierstaat in kaart gebracht, waarin met name het kwartier Hamminga veel verrassingen opleverde. Eenmaal gegrepen door het stamboomvirus zijn verder in onderzoek genomen de stambomen van verschillende families Hamminga in Groningen en Drenthe en de familie Zwart (Tytjersteradiel en Idaerderadiel).

Kwartierstaten zijn gemaakt van oudooms en oudtantes. Een aantal onderzoeken is inmiddels in opdracht uitgevoerd. Deze zijn vastgelegd in privé-uitgaven.

Onderzoeksmethodes

Onderzoek naar onze wortels kan via verschillende methodes. Er zijn twee hoofdlijnen: van het verleden naar het heden en van nu naar toen. In het eerste geval wordt eerst zover mogelijk in het verleden in rechte lijn naar de oudste voorvader gezocht. Daarna worden van die voorvader de nazaten gezocht. Er ontstaan dan genealogieën of stambomen. Hierbij kan men alle nakomelingen in beeld proberen te brengen of een keuze maken voor nakomelingen in de mannelijke of vrouwelijke lijn. De tweede onderzoeksmethode is jezelf als uitgangspunt nemen en daarna de voorouders te zoeken: twee ouders, vier grootouders, acht overgrootouders, zestien betovergrootouders enz. Dit noemen we een kwartierstaat. Een combinatie van deze twee onderzoeksmethodes is ook mogelijk. Dit noemen we een verwantschapstabel.

Onderzoek in opdracht

Vaak is het beginnen van een onderzoek wat lastig. Waar begin je en hoe pak je het aan? Ik kan u op weg helpen of u gedurende het onderzoek met raad en daad bijstaan. Ook is het mogelijk om het onderzoek uit handen te geven en door mij uit te laten voeren. Over de exacte inhoud van de opdracht en de vergoeding daarvoor worden van tevoren heldere afspraken gemaakt. Tussentijds vindt steeds afstemming met de opdrachtgever plaats, zodat telkens kan worden besloten de opdracht voort te zetten of af te ronden. Met name stamboomonderzoek kan veel tijd vergen. Daarom is het belangrijk om goede afspraken te maken over het onderzoek. Kwartierstaatonderzoek is een over het algemeen veel snellere methode om voorouders in beeld te brengen. Het standaardonderzoek behelst 7 generaties.

Aangeboden informatie

Via deze site kunnen veel onderzoeksresultaten worden geraadpleegd. Het gaat daarbij om kwartierstaten en stambomen (parentelen). Ook zijn de Nieuwsbrieven Meindersma, Zwart, Hamminga en Van Brussel in te zien.